Anna Lewandowska piecze mazurka

Mazurek to ciasto kojarzące się ze świętami wielkanocnymi. Tak uważa Anna Lewandowska. Jednak - jak pisze na swoim blogu - "nie byłaby sobą, gdyby nie zmodyfikowała przepisu". Propozycja żony naszego najlepszego piłkarza to mazurek kokosowy.

Mazurek
Mazurek123RF/PICSEL

"Mazurek to nieodłączna potrawa na moim stole, jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu. Jak pewnie wiesz, nie mogę spożywać glutenu ani nabiału, więc swoje potrawy dostosowuję pod te czynniki. Jak pewnie także wiesz preferuję zdrowe zamienniki słodkości, więc tak będzie i w tym przypadku" - zwraca się na blogu do swoich czytelników Anna Lewandowska.

Jej propozycja to mazurek kokosowy. Składniki: ciasto, 5 jajek, 2 łyżki oleju kokosowego, 10 łyżek mąki kokosowej, szczypta wanilii i szczypta soli.

Masa czekoladowa: 8 daktyli, 150 ml śmietany ryżowej, łyżeczka masła klarowanego, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu.

Ozdoby: powidła, czekolada, migdały

Sposób przygotowania: wyrób ciasto w robocie kuchennym. Następnie przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż cienką warstwę ciasta do foremki i piecz ok 15 minut.

W międzyczasie przygotuj masę. Ugotuj daktyle w śmietanie, po czym dodaj pozostałe jej składniki i zmiksuj. Kiedy spód ciasta ostygnie po upieczeniu, wyłóż na niego przygotowaną masę i ozdób ją powidłami porzeczkowymi powidłami, rozpuszczoną czekoladą i migdałami. (PAP Life)

Przepis na mazurka z kajmakiemInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas