Antybiotyki z warzywniaka

Choć w sklepach o tej porze roku znajdziemy mniejsze ilości warzyw i owoców niż latem, nie brak innych produktów, które sprawią, że jadłospis maluszka będzie zdrowy i urozmaicony.

Czosnek warto zmiażdżyć i przygotować z niego masło czosnkowe
Czosnek warto zmiażdżyć i przygotować z niego masło czosnkowe123RF/PICSEL

Antybiotyki z warzywniaka

Cebula i czosnek są znane ze swojego antybakteryjnego oraz antywirusowego działania. Najskuteczniej chronią przed infekcjami (i pomagają się z nich wykurować) w postaci surowej.

Dlatego maluchom po 1. roku należy wkrajać niewielkie ilości cebuli do surówek, np. z pomidora czy ogórka kiszonego.

Z kolei czosnek warto zmiażdżyć i przygotować z niego dla dziecka masełko czosnkowe, idealne np. do grzanek.

Ważne pieczywo

Pieczywo to jedno ze źródeł węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii. Dlatego najlepiej, by brzdąc po 1. roku dostawał kromkę chleba 2-3 razy dziennie.

Biała bułka jest najlepsza na początek, ale po 2. roku brzdąc powinien już jadać także np. chleb razowy, graham czy pszenno-żytni.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas