Anyżowe knedle

Węgierki na stół!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 2-3 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 24 duże śliwki (np. węgierki, uleny)
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • 4 łyżki masła
  • 1 szkl. mielonych migdałów

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 20 min w posolonej wodzie. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę. Odłóż do wystudzenia. Wydryluj śliwki.

Reklama

2. Do zimnych ziemniaków dodaj twaróg i anyż. Wbij jajko. Wsyp 2 szkl. mąki. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) dosyp nieco więcej mąki.

3. Z ciasta uformuj 24 kulki. Spłaszcz je. Na każdym placuszku połóż śliwkę. Zlep brzegi ciasta i uformuj knedle. Porcjami wkładaj je do posolonego wrzątku. Gotuj około minuty od momentu wypłynięcia (w sumie ok. 10 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Masło stop, polej nim knedle i obtocz je w mielonych migdałach.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje