Arabska zupa z soczewicy

Odrobina egzotyki.

Składniki:

- pęczek włoszczyzny,

Reklama

- sól,

- kawałek cynamonu,

- 450 g udźca jagnięcego,

- 200 g soczewicy,

- 400 g ziemniaków,

- 300 g marchewki,

- mała papryczka chili,

- kminek,

- 2 gałązki mięty,

- łyżka miodu

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w 2 litrach wody. Dodać sól i cynamon. Włożyć mięso i gotować 2 godziny pod przykryciem. Soczewicę namoczyć (przez 1 godzinę), ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Mięso wyjąć, zupę przecedzić, uzupełnić wodą do 1,5 l. Zagotować i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 30 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki i marchewkę. Doprawić pokrojonym w krążki chili i kminkiem. Dodać miód, ewentualnie dosolić. Podawać posypaną pokrojonymi w paseczki listkami mięty.

Czas przygotowania: 195 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje