Arabskie kofty

Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego, z których słynie przede wszystkim kuchnia arabska. Mogą być interesującą alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych.

Już jedna porcja pozwoli się najeść, ale i tak trudno na niej poprzestać
Już jedna porcja pozwoli się najeść, ale i tak trudno na niej poprzestać123RF/PICSEL

1. Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno, podobnie postępujemy z czosnkiem i cebulką.

2. Mięso łączymy z warzywami, dodajemy przyprawy i łyżkę oliwy, mieszamy całość i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.

3. Z masy formujemy podłużne kotlety i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (te warto wcześniej dobrze schłodzić). Smażymy skropione oliwą kotlety na grillu lub na patelni grillowej przez ok. 15 minut, obracając co jakiś czas, by smażyły się równomiernie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas