Aromatyczna gryczanka z jabłkiem

Składniki

  • 6 łyżek białej kaszy gryczanej
  • 4 łyżki komosy ryżowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 jabłko wydrążone i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 gruszka wydrążona i pokrojona w drobną kostkę
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 owoc kardamonu
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego na porcję

Do posypania kaszy: ulubione orzechy podprażone na patelni

Sposób przygotowania

Reklama

Kaszę gryczaną i komosę wypłukać, przesypać do garnka, dodać płatki owsiane, mleko, goździki, kardamon, cynamon i gotować przez 10 minut. Następnie dodać gruszkę, jabłko i żurawinę i gotować jeszcze 10 minut. Jeśli kasza za bardzo zgęstnieje, dolać pół szklanki mleka. Podawać na ciepło z łyżką oleju kokosowego, posypaną obficie prażonymi orzechami. Zamiast żurawiny można dodać suszone śliwki pokrojone w paseczki lub niesiarkowane morele.

Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje