Aromatyczna gryczanka z jabłkiem

Gryczanka
Gryczankamateriały prasowe

Do posypania kaszy: ulubione orzechy podprażone na patelni

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną i komosę wypłukać, przesypać do garnka, dodać płatki owsiane, mleko, goździki, kardamon, cynamon i gotować przez 10 minut. Następnie dodać gruszkę, jabłko i żurawinę i gotować jeszcze 10 minut. Jeśli kasza za bardzo zgęstnieje, dolać pół szklanki mleka. Podawać na ciepło z łyżką oleju kokosowego, posypaną obficie prażonymi orzechami. Zamiast żurawiny można dodać suszone śliwki pokrojone w paseczki lub niesiarkowane morele.

Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska

Alkaliczne gotowanie
Alkaliczne gotowaniemateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas