Aromatyczne zupy dyniowe

Rozgrzewające, sycące, znakomite na poprawę nastroju w chłodne dni.

Z jabłkami i kaszanką

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 3 kwaśne jabłka
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 20 dag kaszanki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Z jednego jabłka wytnij gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w cieniutkie plasterki. Skrop je 3 łyżkami soku z cytryny. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego temp. 150 st. Piecz 30-40 minut. Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój. Pozostałe jabłka oczyść, potnij w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa oraz jabłka ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut, wlej bulion. Piecz jeszcze 45 minut.

Reklama

2. Kaszankę wyciśnij z osłonki, masę smaż 3 minuty na oleju. Warzywa wraz z wywarem i połową śmietany zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem i 3 łyżkami soku cytrynowego. Rozlej do talerzy, udekoruj kleksami pozostałej śmietany. Podawaj z kaszanką oraz chipsami z jabłek.

Z chipsami serowymi

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 5 dag sera camembert
  • garść pestek dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 100 ml oliwy
  • 6 łyżek oleju dyniowego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Na chipsy: schłodzony camembert zetrzyj na grube wiórki, wymieszaj z 1/3 pestek dyni. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 8 kółek. Zapełnij je mieszanką sera i pestek. Piecz 10 minut w temp. 200 st. Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Odłóż 2 ząbki czosnku, a pozostałe rozdrobnione warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Piecz 30 minut w 200 st. Wlej bulion, piecz jeszcze 45 minut.

2. Pozostałe pestki zrumień na suchej patelni. Zmiksuj na pastę z resztą czosnku, żółtym serem, listkami natki, oliwą i 2 łyżkami oleju dyniowego. Upieczone warzywa i bulion zmiksuj. Zupę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do miseczek. Nałóż po porcji pasty. Udekoruj resztą oleju. Podawaj z chipsami serowymi.

Z suszonymi morelami

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr + ew. 200 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag suszonych moreli
  • 3 gałązki mięty
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3-4 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 1-2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Miąższ dyni oczyść. Marchewkę obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszaj z 15 dag suszonych moreli, ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. Wlej 1 litr bulionu, piecz 45 minut. Pozostałe suszone morele pokrój w kostkę. Miętę opłucz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i pokrój w kostkę. Pokrojone morele wymieszaj z chili oraz miętą.

2. Do upieczonych warzyw z bulionem dodaj 2-3 łyżeczki pasty paprykowej. Zmiksuj na gładko. Ew. dolej pozostały bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Rozlej do miseczek. Resztę pasty paprykowej wymieszaj z 3 łyżkami wody. Polej tym każdą porcję zupy. Posyp mieszanką moreli, mięty, chili.

Z szaszłykami drobiowymi

Składniki:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki słodko-ostrego sosu chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki przyprawy curry
  • sól, pieprz, cukier, kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem oraz cukrem. Piecz 30 minut w temp. 200 st. Wlej bulion, piecz jeszcze 45 minut.

2. Mięso opłucz, osusz, potnij w paseczki. Nabij po 2-3 na długie drewniane patyczki. Uformuj falbankę. Smaż 6 minut na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracaj. Pod koniec smażenia przypraw solą, pieprzem i sosem chili.

3. Upieczone warzywa razem z bulionem oraz mlekiem kokosowym zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pierzem oraz curry. Rozlej do miseczek. Udekoruj kolendrą lub natką. Oprósz przyprawą curry. Podawaj z szaszłykami.



Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje