Aromatyczny murzynek

Wyjątkowe ciasto, które pokocha cała rodzina!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masło, 1/2 szkl. wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę. Następnie odlej z niej 1/2 szklanki na polewę.Resztę masy przestudź.
2. Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
4. Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy). Ciasto ostudź. Udekoruj obficie odłożoną polewą. Dodatkowo możesz ozdobić go np. owocami i miętą.

Zmysłowe smaki: Sernik z nutą piernikowąInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas