Aromatyczny ocet z koprem, cebulą i zielonym pieprzem

Doskonała przyprawa.

Składniki:

- 1-2 baldachy kopru,
- 1 kiść zielonego pieprzu,
- 1 mała czerwona cebula,
- 100 ml octu

Przygotowanie:

Baldachy kopru i kiść pieprzu opłukać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyć 400 ml wody. Do czystej butelki włożyć koper, cebulę i pieprz i zalać roztworem octu, zakorkować. Odstawić na tydzień w ciemne i chłodne miejsce.
Porada: Po tygodniu wyjąć cebulę. Zioła można zostawić w occie, jeśli nie wystają ponad powierzchnię. Po trzech tygodniach można wyjąć zioła i przefiltrować ocet. Przefiltrowany ocet trzyma się miesiącami!
Czas przygotowania: 5 minut

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje