Aromatyczny tort kawowo-orzechowy

Jeśli chciałabyś użyć prawdziwej kawy, zaparz ją w dzbanku przez papierowy filtr. Będzie miała delikatniejszy smak, dlatego zalej wrzątkiem podwójną jej ilość (4 łyżeczki).

Składniki

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki likieru kawowego
  •  garść prażonych orzechów laskowych
  • 1/4 czekolady do starcia

Krem:

  • 100 g masła
  • 1 i ½ szklanki nutelli
  • 1/2 szklanki kremówki

Pryzgotowanie

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Natłuść i wyłóż papierem formę o śr. 18 cm.

2. Ubij mikserem masło, cukier i esencję waniliową. Dodaj kolejno jajka, mąkę z przyprawą i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną w wodzie kawę i likier. Wymieszaj, przełóż do formy.

3. Piecz 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika i po 5 minutach wyjmij z formy. Wystudź.

4. Krem: Zmiksuj masło na biały krem. Dodaj nutellę i kremówkę.

5. Rozkrój ciasto na trzy placki. Przełóż je kremem. Następnie posmaruj boki i wierzch. Posyp grubo posiekanymi orzechami oraz kawałkami startej czekolady

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje