Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki

  • głowy karpia 2 szt.
  • marchew 3 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • średni seler ½
  • mały por 1 szt.
  • średni burak 5 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
  • czosnek 1 główka
  • woda 3l
  • sól, pieprz, majeranek, cukier, przyprawa w płynie i ocet do smaku

Sposób przygotowania

Głowy karpia dokładnie umyć i usunąć skrzela. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i trzy pokrojone buraki. Dodać również głowy od karpia i wszystkie przyprawy do smaku oprócz czosnku, majeranku i octu. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez około 1, 5 godziny. Na koniec dodać ocet, dodać pozostałe dwa buraki pokrojone w plastry, oraz majeranek i pokrojony czosnek. Barszcz odstawić na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak. Przed podaniem odcedzić na sicie. Ważne jest, aby po dodaniu na końcu buraków, barszczu już nie zagotowywać. Pozwoli to na utrzymanie pięknego koloru.

Reklama

Barszcz wigilijny, jak mówi tradycja, podawać z uszkami lub z fasolą "Jaś", albo po prostu popijać nim pyszne pierogi.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje