Aubergine a la Tomate

Kuchnia francuska na lato.

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg bakłażanów,

Reklama

- 12 łyżek oliwy z oliwek,

- średniej wielkości cebula,

- 3 ząbki czosnku\pół pęczka tymianku,

- 4 łodyżki pietruszki,

- puszka pomidorów (850 ml),

- listek laurowy,

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

- 1 łyżeczka cukru,

- sól, pieprz,

- 100 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plastry o ok. 1 cm grubości i obsmażyć na oliwie ,a następnie osączyć na papierowych ręcznikach. Odstawić na ok. 45 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory. Dodać posiekaną pietruszkę, trzy gałązki tymianku, listek laurowy, koncentrat pomidorowy i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory rozdrobnić widelcem. Wszystko gotować 30 minut na słabym ogniu. Wyjąć listek laurowy i tymianek. Sos zmiksować. Wmieszać połowę parmezanu, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana układać dachówkowato w formie, każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem i polać sosem pomidorowym. Posypać resztą parmezanu, polać 4 łyżkami oliwy. Piec w 200 st. C przez 20 minut dekorować pozostałym tymiankiem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia francuska | pomidory | bakłażany | 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje