Awokado i maliny

Sałatka na lato.

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 cytryna
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 garść malin
  • kilka liści sałaty
  • 10 dag sera typu feta
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

1. Awokado opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuń pestki. Wydrąż miąższ, pokrój go w grubszą kostkę i od razu skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny (dzięki temu miąższ nie ściemnieje).

Reklama

2. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na połówki. Maliny przebierz. Opłucz kilka liści dowolnej sałaty, osusz w specjalnej suszarce lub na papierowym ręczniku kuchennym, porwij na mniejsze kawałki.

3. Ser typu feta osącz z zalewy, pokrusz w palcach lub drobno pokrój. W dużej salaterce lub na talerzach rozłóż liście sałaty i kawałki awokado. Posyp połówkami pomidorów, malinami oraz serem typu feta.

4. Oliwę utrzyj na sos razem z pozostałym sosem wyciśniętym z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowanym sosem polej sałatkę i od razu podawaj na stół.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje