Azjatycka Paella

Specjał z kuchni indonezyjskiej.

Składniki:

Reklama

- Małże Wenus - 250g,
- Czarne Mule - 250g,
- Zielone Małże Nowozelandzkie - 4szt.,
- krewetka królewska - 4 szt. ,
- ośmiornica - 1kg,
- papryka - 3 kolory,
- cukinia,
- zielony groszek,
- przyprawy azjatyckie : galangal 50g, tumeric starty na tarce 50g, trawa cytrynowa 1 pałka, liście kaffiru 4 szt., azjatycka bazylia 6-8listków, zielona kolendra 50g, chili czerwone i zielone po 1 szt., sos rybny 40ml.,
- bulion rybny (krewetkowy) 200ml

Przygotowanie:

1. Ośmiornicę gotujemy przez około 25 minut z dodatkiem trawy cytrynowej i skórki z limonki. Macki ugotowanej ośmiornicy kroimy na talarki o grubości mniej więcej 5mm.
2. Do dużego woka wlewamy bulion, posiekaną szalotkę i wszystkie azjatyckie przyprawy. Następnie do wrzącego wywaru wkładamy małże, krewetki, talarki z ośmiornicy oraz pokrojone w paseczki papryki, cukinie i groszek.
3. Całość przykrywamy i gotujemy ok. 4-5 min (skorupy małży muszą się otworzyć). Dodajemy 1 szklankę uprzednio ugotowanego ryżu oraz sos rybny i posiekaną kolendrę. Na koniec mieszamy ryż z owocami morza, aby utworzyła się pół-płynna masa.
4. Serwujemy w misce lub talerzu z wysokim rantami.

Przepis kucharzy z restauracji "Galeria Bali & Buddha Club"

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: małże | paella | Kuchnia indonezyjska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje