Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta - Baba Ghanoush.

Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana
Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana materiały prasowe

Właściwości:

Baba Ghanoush, czyli pasta z bakłażana to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni arabskiej. Wzbogaca organizm o cenne wartości odżywcze - jest między innymi bogatym źródłem błonnika pokarmowego. To niskokaloryczny produkt, który zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, w niemal 90% składa się z wody, dlatego idealnie sprawdza się w dietach odchudzających. Jest także szczególnie polecany weganom i wegetarianom.

Zastosowanie:

W kuchni orientalnej Baba Ghanoush najczęściej podawana jest z pieczywem lub nakładana na placki chlebowe typu pita. Traktowana jest bowiem jako przystawka. W Egipcie bywa z kolei serwowana jako danie główne z ziarenkami owocu granatu. W Polsce zastosowanie pasty z bakłażana jest podobne do tego w krajach arabskich.  Dodaje się ją również do grillowanych mięs, warzyw czy do sałatek. Ciekawą propozycją może być też połączenie kuchni meksykańskiej z arabską, czyli tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana.

Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
  • gotowe placki tortilli
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • tarty parmezan
  • sałata lodowa
  • 1 papryka 
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na patelni. Następnie do miski przekładamy pastę z bakłażana, dodajemy drobno pokrojonego pomidora i cebulę pokrojoną w półtalarki - wszystkie składniki mieszamy.

2. Na placek tortilli nakładamy i rozsmarowujemy gotową pastę, układamy liście sałaty lodowej oraz kawałki kurczaka. Posypujemy tartym parmezanem. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.

Smacznego!

Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas