Baba tradycyjna drożdżowa

W czasie świąt nie może jej zabraknąć.

Składniki:

- 70 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 5 całych jaj i 5 żółtek,
- 2 szklanki mleka,
- 5 dag drożdży,
- 10 dag rodzynek,
- laska wanilii,
- gotowa polewa cytrynowa

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka i żółtka rozmieszać z mlekiem i resztą cukru. Drożdże połączyć z masą jajeczną i wlać do mąki. Wyrobić ciasto i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem dodać roztopione masło, posiekaną wanilię, skórkę oraz rodzynki. Ponownie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarowaną tłuszczem formę wypełnić do połowy ciastem i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 170 st. C przez 40-50 minut. Gdy ostygnie, polać polewą.
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje