Baba wielkanocna

Z rodzynkami

Składniki:

Reklama

 

  • 500g mąki
  • 350g cukru
  • 250g masło
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150g rodzynek np. Bakalland

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z 250g cukru, dodajemy cukier wanilinowy oraz żółtka. Mąkę przesiewamy, dosypujemy do niej proszek do pieczenia, po czym na przemian z mlekiem dodajemy
do utartych z cukrem żółtek, cały czas mieszając. Po wymieszaniu na gładką masę delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek i mieszamy. Dosypujemy rodzynki. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i z jednej robimy masę czekoladową, dosypując kakao i 100g cukru.

Formę na babę (pojemność 1,5 l) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto naprzemiennie - kilka łyżek białej i kilka łyżek ciemnej masy, do wyczerpania ciasta. Zwróćmy uwagę, aby na wierzchu baby była masa kakaowa. Piec w 180 st. C. przez 1,5 godziny. Po ostygnięciu ciasto polewamy lukrem, wykorzystując rozpuszczonych 5 łyżek cukru w soku z 1 cytryny. Życzymy smacznego!



INTERIA.PL/Informacja prasowa
Dowiedz się więcej na temat: Baba wielkanocna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje