Baba z makiem i czekoladą

Aromatyczna baba.

Składniki:

Reklama

- 1 puszka masy makowej,
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 szklanki mleka
- trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek, 50 dag mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 10 dag gorzkiej czekolady
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- cukier puder do posypania gotowej babki

Przygotowanie:

1. Do masy makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodać odrobinę aromatu rumowego do ciast. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do masy. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Na końcu dodać masę makową i wsypać startą czekoladę. Wszystkie składniki ponownie wymieszać.

3. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wypełnić przygotowanym ciastem. Wierzch gładko wyrównać. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 175 st C. Babkę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie zdjąć formę, ciasto zupełnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki soku wyciśniętego z cytryny).

Czas przygotowania: 1 godzina i 35 minut
1 porcja: 251 kcal

Dowiedz się więcej na temat: maki | cytryny | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | ciasta | baby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje