Babeczki ananasowe

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Szybko zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wypełniać nim wysmarowane masłem foremki i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.

2. Plastry ananasa przekroić na pół. Cukier podgrzewać w rondelku, aż nabierze złotego koloru. Plasterki ananasa wkładać pojedynczo do karmelu, trzymać chwilę, aby porządnie nim nasiąkły. Wyjąć, zostawić do osuszenia i ostygnięcia.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ananasa ułożyć w babeczkach, dekorować śmietaną i miętą.

W początkowej fazie pieczenia warto trochę obciążyć ciasto w foremkach (np. grubą fasolą na papierze do pieczenia), gdyż lubi ono się podnieść. Inny sposób to nakłuwanie go.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas