Babeczki ananasowe

Słodka przekąska.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ciasto:
- 100 g drobnego cukru,
- 200 g masła,
- 300 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 żółtko
- 2 puszki ananasa w plastrach lub 2 świeże ananasy obrane i pokrojone w plastry,
- 250 g cukru,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kilka sztuk pistacji do dekoracji

Przygotowanie:

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Schłodzić w lodówce minimum 0,5 godziny. Po tym czasie wypełniać foremki i opiekać w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez 25 minut. Schłodzić. Plastry ananasa przekroić na pół, cukier rozgrzać w rondelku aż nabierze złotego koloru. Plasterki ananasa wkładać do karmelu, potrzymać chwilę, aby całe ananasy nasiąknęły karmelem i wyjąć do osuszenia i ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, ananasa ułożyć w babeczkach, dekorować śmietaną i pistacjami. Czas przygotowania: 90 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas