​Babeczki bananowo-karmelowe

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 5-7 porcji.

​Babeczki bananowo-karmelowe
​Babeczki bananowo-karmelowemateriały prasowe

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem za pomocą robota elektrycznego. Kolejno dodawaj jajka, cały czas ubijając. Dodaj wanilię, kwaśną śmietanę, sok ananasowy i cytrynowy.

Wmieszaj płatki kokosowe. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cały czas mieszając.

Skarmelizuj cukier na patelni. Gdy się roztopi, dodaj masło i wodę. Ostudź.

Obierz banany i przetnij wzdłuż. Połówki potnij w długie paski. Do każdej foremki wlej łyżkę syropu, złóż i wciśnij po 3-4 paski banana, od denka do góry.

Wlej ciasto tak, aby przykryło paski bananów, ale nie do samego brzegu, bo ciasto wyrośnie.

Piecz babeczki w 180 st. C przez 25-30 minut. Ostudź, zanim przełożysz na paterę. Oprósz cukrem pudrem.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas