Babeczki z winogronami

Pyszny deser z winogronami.

Składniki:

- 4 jajka,
- 5 łyżek cukru,
- 150 ml białego wina półsłodkiego,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- po 15 dag ciemnych i jasnych winogron,
- opakowanie gotowych biszkoptów

Przygotowanie:

Żółtka jajek ubij z cukrem na kremową masę (na parze). Kiedy masa stanie się kremowa dalej ubijając powoli dolewaj wino. Zestaw z ognia i lekko przestudź. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką (połączoną z rozpuszczoną żelatyną) , dodaj sztywną pianę z białek.
Nasmaruj tłuszczem 8 małych filiżanek. Do każdej włóż po kilka ciemnych i jasnych winogron. Zalej przygotowanym kremem. Posyp go pokruszonymi biszkoptami (lekko wciskając je w krem.). Ochładzaj 2-3 godziny. Przed podaniem babeczki wybij z filiżanek. Udekoruj małymi listkami winogron panierowanymi w cukrze.

Dowiedz się więcej na temat: winogrono | desery | winogrona

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje