Babka cytrynowa

Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cytryny ugotuj (muszą być miękkie - aby dało się je przekłuć wykałaczką). Przetnij, wyjmij pestki. Połówki cytryn przetrzyj przez sito, a potem utrzyj, dodając na zmianę cukier i żółtka. Rozetrzyj wszystko na białą masę. 

2. Białka mocno ubij i dodawaj porcjami na przemian z mąką, mieszając masę w jedną stronę. Następnie masę wlej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i piecz przez godzinę w temp. 180 st. C.

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas