Babka drożdżowa (po 12. miesiącu)

Menu wielkanocne w każdym domu wygląda nieco inaczej. Jednak na większości stołów w tym okresie pojawiają się rozmaicie przyrządzone jajka, pasztety, sałatki oraz wypieki. Proponujemy doskonały przepis na babkę drożdżową.

Babka drożdżowa najlepiej smakuje na Wielkanoc.
Babka drożdżowa najlepiej smakuje na Wielkanoc. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 jajka
  • 35 dag cukru
  • 200 g masła
  • 5 dag drożdży
  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • aromat waniliowy
  • cukier puder (na lukier)


Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku. Ostudź. Do miski wsyp mąkę, zwykły cukier i dodaj drożdże rozrobione w letnim mleku. Wbij całe jajka, dodaj aromat. Składniki wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto oprósz mąką i przełóż do formy. Znów poczekaj, aż wyrośnie.

Piecz ok. 40 min w 180ºC. Udekoruj lukrem z cukru pudru (utartego z odrobiną wrzątku).

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas