Babka kokosowa

Puszysta, ale nie za słodka - wypiek idealny!

Składniki:

Ciasto:

  • 34 dag mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • po 5 dag wiórków kokosowych i rodzynek
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • aromat rumowy

Reklama


Polewa czekoladowa:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • po łyżce mleka i margaryny


Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • wiórki kokosowe


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: rozkrusz drożdże, dodaj czwartą część cukru, rozetrzyj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj piątą część mąki i część podgrzanego mleka - tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rodzynki sparz i osącz na sicie. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią cukru. Utarte żółtka dodaj do wyrośniętego rozczynu wraz z pozostałą mąką i mlekiem i energicznie wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.

Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób całość. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut.

Przygotuj polewę czekoladową: włóż składniki do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem - cały czas mieszając - zagotuj. Polej ostudzoną babkę ciepłą polewą i posyp wiórkami kokosowymi.


Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje