Babka na popołudnie

Pachnąca i krucha. Nic, tylko jeść!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 6-7 porcji

Składniki

  • 20-30 dag mieszanych owoców: malin, borówek, kolorowych porzeczek
  • po 15 dag mąki pszennej tortowej i ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek świeżych daktyli lub 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do foremki

Sposób przygotowania

1. Daktyle przetnij na połówki  i wyjmij pestki. Zmiksuj je  na gładką masę. Jajka umyj, osusz, rozbij, oddziel żółtka od białek. Owoce umyj, osącz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Mąki przesiej razem z sodą i solą. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Foremkę z kominem nasmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą. 

2. Białka ubij na pianę. Masło zmiksuj z solą. Nadal miksując, dodaj żółtko, miksuj minutę. Tak samo dodaj kolejne 3 żółtka. Na końcu domieszaj masę daktylową lub cukier oraz pianę z białek. 

3. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki. Wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny, do "suchego patyczka". Wyjmij foremkę z piekarnika i zostaw ciasto do ostygnięcia. Wyjmij na paterę, oprósz cukrem pudrem i obłóż owocami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje