Babka na winie

Z czekoladą.

Składniki:

  • 450 g gorzkiej czekolady
  • 300 g migdałów
  • 200 g masła
  • Sól
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 50 ml czerwonego wina
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  •  skorka starta  z 1 pomarańczy
  •  50 g białej czekolady
  • 20 g tłuszczu kokosowego
  •  Kandyzowana skórka z pomarańczy
  •  tłuszcz i mąka do formy

Reklama

Przygotowanie:

300 g gorzkiej czekolady grubo posiekać i roztopić w gorącej kąpieli, nieco ostudzić. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, posiekać.

Tłuszcz, sól, cukier waniliowy i cukier wyrobić za pomocą robota kuchennego na puszysta masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać czekoladę i wino, a następnie migdały, przyprawy i skórkę pomarańczową. Ciasto nałożyć do formy na babę (ok 2 l.) i piec w temp. 175 st. C przez 45-55 minut. Wyjąć z piekarnika, a po 15 minutach wybić z formy. Białą czekoladę i 150 g ciemnej czekolady (oddzielnie) pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Do białej dodać 5 g tłuszczu kokosowego, do ciemnej 15 g. Dekorować babę ciemną i jasną polewą.  Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Dowiedz się więcej na temat: Babka na winie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje