Babka z makiem i kardamonem

Czas przyrządzenia: 1 godzina 45 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • po 5 dag pistacji, migdałów, orzechów włoskich i laskowych
  • 10 dag cukru
  • 1 figa
  • 12 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 5 dag mielonego maku
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag płatków migdałowych
  • tłuszcz do posmarowania foremki
  • orzechy w karmelu i figa do dekoracji

Sposób przygotowania



Reklama

1. Figę potnij w cienkie plasterki. Czekoladę posiekaj. Masło utrzyj z solą, kardamonem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z makiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Pistacje, migdały oraz orzechy laskowe i włoskie posiekaj, wrzuć do ciasta, przemieszaj.
2. Foremkę posmaruj tłuszczem. Posyp płatkami migdałowymi i wyłóż plasterkami figi. Nałóż ciasto. Piecz ok. godziny w temp. 175 st. Wystudź. Udekoruj orzechami w karmelu i cząstkami figi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje