Babka z porzeczkami

Pyszna babka drożdżowa.

Składniki:

- 500 g mąki,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 200 ml mleka,
- 42 g drożdży,
- 200g czerwonej porzeczki,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w misce. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić drożdże. Zrobić zagłębienie w mące, wlać mleko, lekko wymieszać z mąką. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz roztopić i lekko przestudzić. Razem z jajkami dodać do ciasta i wyrabiać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut. Dodać obtoczone w mące porzeczki i lekko wyrobić. Formę natłuścić, wysypać bułką, ułożyć w niej ciasto i odstawić na 30-45 minut. Piec w 175 stopniach 60-65 minut. 15 minut przed końcem można ewentualnie przykryć. Wybić z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Dowiedz się więcej na temat: porzeczki | baby | ciasto drożdżowe | ciasta z owocami | drożdże | 90 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje