Bajka z mchu i paproci

Na bazie zielonej herbaty.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • kilka łyżek zielonej herbaty w proszku (matchy)
  • 800 ml śmietany 36 proc.
  • 25 dag serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

1. Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując dodawaj po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiej do masy, wymieszaj. Zieloną herbatę w proszku zalej niewielką ilością wody, wymieszaj lub zmiksuj. Część dodaj do ciasta, wymieszaj. Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w 180˚C, wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

2. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, miksując dodawaj porcje serka. Biszkopt przekrój, posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj resztą zmiksowanej herbaty z cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje