Bakalie w puchowej pierzynce

Kruche i słodkie

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • pół szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść kandyzowanych owoców
  • suszone morele
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • łyżeczka aromatu rumowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • Lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Drożdże, mleko, cukier wymieszaj.Cukier puder utrzyj z masłem,dodaj jajka, sól, mleko, mąkę,rozczyn, aromat. Wyrób. Ciasto podzielna dwie części.

2. Do większej części ciasta dodaj kakao i bakalie, wymieszaj.Na wyłożoną papierem blachę rozłóż jasne ciasto, do środka włóż ciemną masę, przykryj jasną. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Polej lukrem. Udekoruj bakaliami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje