Baked Alaska: Piękny deser

Aktualizacja

Baked Alaska to jeden z najbardziej oryginalnych, najpiękniejszych wizualnie i najsmaczniejszych deserów. Do jego efektownego udekorowania potrzebny będzie palnik gazowy do creme brulee. Baked Alaska można przygotować deser od podstaw, szykując lody domowe, lub wykorzystać gotowe, według naszej propozycji.

Baked Alaska: ten przysmak zachwyci każdego!
Baked Alaska: ten przysmak zachwyci każdego!123RF/PICSEL

Baked Alaska - przygotowanie

1. Szklaną miskę wykładamy folią spożywczą. Umieszczamy w środku jeden smak lodów, np. czekoladowe. Mrozimy lody w misce w zamrażalniku przez godzinę. Po tym czasie dokładamy drugą warstwę lodów, ponawiamy mrożenie. Po upływie kolejnej godziny dodajemy ostatni smak i ponawiamy czynność, zakrywając wszystko od góry drugim kawałkiem folii spożywczej.

2. Spód - w osobnej misce ubijamy na sztywno białka z dwóch jajek, pod koniec ubijania do powstałej piany dodajemy stopniowo cukier (dwie łyżki). Mieszamy kakao ze sproszkowanymi migdałami i cukrem pudrem, po czym wsypujemy je do ubitej, sztywnej piany białkowej. Mieszamy całość.

3. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę białkowo-kakaową. Zapiekamy 20 min. w temp. 180 stopni. Gotowy spód wyjmujemy z pieca, studzimy. Wycinamy z niego okrąg dopasowany do wielkości miski z lodami. Usuwamy papier do pieczenia.

4. Beza - do rondelka wsypujemy niepełną szklankę cukru, zalewamy ok. 100 ml wody. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy chwilę (10 - 12 min), do czasu aż woda z cukrem utworzą gęsty syrop, po czym od razu zdejmujemy rondel z ognia. 

5. Gdy woda z cukrem się gotuje, ubijamy na sztywno trzy białka jajek. Dodajemy do ubitej piany sok z cytryny, szczyptę sody, a gdy w rondelku otrzymamy już gęsty syrop, wlewamy go stopniowo do piany, po czym ubijamy jeszcze całość kilka minut. Przerywamy czynność, gdy piana stanie się lśniąca.

6. Na większy talerz lub czysty spód tortownicy wykładamy wystudzony krążek z ciasta. Z zamrażalnika wyjmujemy miskę z lodami, ogrzewamy ją chwilę ciepłem dłoni, by było łatwiej wyjąć zawartość. Wyjmujemy lody z miski, trzymając za brzegi folii, po czym ściągamy też folię z lodów.

7. Lody przekładamy na spód z ciasta. Łyżką nakładamy na lody pianę-bezę, tworząc dowolne wzory. Pianę-bezę opalamy delikatnie przy pomocy palnika do creme brulee. Podajemy deser od razu, kroimy go jak tort.

RADA

Możemy też uprościć sobie pracę i zamiast wypiekania spodu wykorzystać małe ciasteczka-biszkopty, którymi dokładnie i ściśle obłożymy wierzchnią warstwę lodów tuż przed zamrożeniem. Po zamrożeniu wszystkich warstw i wyjęciu miski z lodami z zamrażalnika, miskę ustawiamy do góry dnem i unosimy ją do góry, po czym zdejmujemy folię. Ciasteczka stworzą wówczas stabilny spód.

Poznaj też inne przepisy na świetne desery:

Zobacz również:

Bananowe lody z cynamonemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas