Bakłażanowe łódki z grilla

Teraz smakują najlepiej.

Składniki:


  • 2 duże bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 duże pomidory
  • 40 dag wołowiny na gulasz
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

Reklama

1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Łupinki posyp solą. Odstaw na 20 minut, a gdy puszczą sok, opłucz i dobrze osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Wydrążony miąższ bakłażanów oraz pomidory pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę razem z mięsem. Dodaj miąższ bakłażanów, pomidory i koncentrat pomidorowy.

2. Przypraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Często mieszaj. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Żółty ser grubo zetrzyj.

3. Farsz zdejmij z ognia, wymieszaj z oliwkami oraz serem. Ponownie przypraw. Wydrążone bakłażany napełnij farszem. Ułóż na tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Grilluj ok. 35 minut. Udekoruj gałązkami tymianku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje