Bakłażanowe roladki

Pyszna bezmięsna przystawka.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (lub 2 mniejsze)
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 15 dag sera typu feta
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 6 długich łodyg szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag parmezanu

Przygotowanie:

1. Bakłażan (lub dwa mniejsze) umyj starannie pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Warzywo pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ułóż je na pokrytej papierowym ręcznikiem desce. Posyp solą i odstaw na około 20 minut. Gdy bakłażany puszczą sok, osusz je starannie.

Reklama

2. Umyj i osusz pomidory. Pokrój je w 6 plastrów. Resztę miąższu pomidorowego pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Ser feta utrzyj z czosnkiem i pieprzem do smaku.

3. Plastry bakłażanów przesmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Posmaruj fetą, obłóż pokrojonymi pomidorami. Zwiń roladki, obwiąż zblanszowanym szczypiorkiem. Ustaw je na plastrach pomidorów i posyp startym lub nastruganym parmezanem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje