Bananowiec

Pyszne ciasto, idealne do popołudniowej herbatki.


Reklama


Składniki na 8 porcji:

- 1 i 1/2 paczki biszkoptów,
- 1 i 1/2 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 8 bananów,
- 3 galaretki: truskawkowa, cytrynowa,
- agrestowa lub kiwi

Przygotowanie:

Każdą galaretkę osobno rozpuścić w bardzo gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Na spód blachy położyć biszkopty. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 3 żółtka oraz banany (kilka pozostawić do dekoracji). Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, zmiksować, wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. Białka ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę wiśniową, zmiksować, wylać na zastygniętą masę biszkoptową. Na wierzchu ułożyć pokrojone w talarki banany. Zalać tężejącą galaretką kiwi lub agrestową. Ciasto chłodzić w lodówce do chwili, aż galaretki zupełnie stężeją.

Czas przygotowania 60 minut

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta z owocami | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje