Banany w kokosowym cieście

Słodkości w egzotycznym stylu.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 4 banany,
- 1 szklanka mąki,
- pół szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok i skórka cytrynowa,
- cukier puder, cynamon, sól,
-olej do głębokiego smażenia;

Przygotowanie:

Zmiksować mąkę, jajka, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę otarta z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gęste, lejące ciasto. Wsypać wiórki, wymieszać. Banany obrać, przekroić na pół, skropić sokiem cytrynowym. W dużym rondlu rozgrzać olej. Połówki bananów zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Na raz wkładać tylko tyle bananów, aby mogły swobodnie pływać. Gotowe i wyjmować widelcem lub bambusowym patyczkiem i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe, oprószone cukrem pudrem z cynamonem.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: cukier | desery | banan

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje