Barszcz czerwony na zakwasie

Klasyczny smak.

Barszcz czerwony - przysmak wszystkich Polaków
Barszcz czerwony - przysmak wszystkich Polaków 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 l zakwasu z buraków
  • 5 buraków, obranych
  • włoszczyzna
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3-4 suszone śliwki
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • kasza manna ugotowana na gęsto

Zakwas:

  • 6 buraków, obranych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i nasion kminku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • sól do przetworów (łyżka na litr wody)
  • 2 l letniej przegotowanej wody

Przygotowanie:

1. Na zakwas buraki pokrój w plastry. Włóż do kamionkowego lub ceramicznego garnka. Dodaj przyprawy. W 2 litrach wody rozpuść sól, następnie zalej buraki. Garnek przykryj gazą i odstaw na 7 dni. Codziennie mieszaj zakwas.

2. Ugotuj wywar z buraków, włoszczyzny, grzybów i śliwek. Przypraw do smaku. Gotowy przecedź. Dodaj litr zakwasu, podgrzewaj przez kilka minut. Barszcz nie może się zagotować.

3. Kaszę mannę rozsmaruj na desce na grubość ok. 1 cm. Wytnij z niej foremką gwiazdki. Dodaj do gorącego barszczu.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas