Barszcz czerwony z mięsem

Doskonale rozgrzewa.

Składniki:

  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag buraków
  • włoszczyzna
  • jabłko
  • majeranek
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Grzyby opłucz, zalej niewielką ilością wody, mocz około 20 minut. Łopatkę umyj, pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka z obraną i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym.

Reklama

2. Wlej 1,5 l wody, gotuj 40 minut na małym ogniu, zdejmując szumowiny. Buraki ugotuj dzień wcześniej. Buraki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy. Grzyby gotuj 15 minut, wlej razem z wodą do zupy. Dodaj majeranek, sól i pieprz, gotuj jeszcze 20 minut. Zupę podawaj z chlebem razowym i masłem lub bagietką z masłem i pietruszką. Zupy możesz przygotować więcej i mieć ją na dwa dni.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje