Barszcz dla dzieci

Buraczki są m.in. źródłem żelaza, wapnia, błonnika i witamin z grupy B. Mają także właściwości odtruwające.

Pyszny i zdrowy
Pyszny i zdrowy 123RF/PICSEL

Ugotuj wywar z pokrojonej w kostkę włoszczyzny, a następnie, gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je. Obierz buraczki, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do wywaru. Wrzuć też do niego ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości.

Prze cedź wywar, dopraw go delikatnie solą i pieprzem. Wlej łyżeczkę oliwy (warto również dodać trochę soku jabłkowego). Przed podaniem możesz wlać do zupy niewielką ilość śmietany i posypać całość drobno posiekaną natką lub koperkiem.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas