Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

Zaskocz rodzinę nietypowymi uszkami

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Buraki obierz, umyj. Pokrojone przełóż do słoika. Dodaj przyprawy, zalej wodą. Zamknij i odstaw. Po 3-4 dniach zbierz pianę, wyjmij skórkę chleba. Po tygodniu zakwas jest gotowy. 
2. Na barszcz zalej włoszczyznę 1,5 l wody. Gotuj ok. 60 minut. Wyjmij warzywa, dodaj buraki, zakwas, przyprawy i sok. Mocno podgrzej, ale nie gotuj (barszcz straci kolor).
3. Farsz: Podsmaż posiekaną cebulę. Mięso karpia obierz, posiekaj, połącz z cebulą i natką.
4. Ciasto pierogowe rozwałkuj i małą szklanką powycinaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż farsz, zwilż wodą brzegi, złóż kółko na pół, dociśnij brzegi. Sklej, aby powstało uszko. Wrzucaj uszka do osolonego wrzątku i gotuj ok. 1 minuty.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas