Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

Zaskocz rodzinę nietypowymi uszkami

Składniki na zakwas

  • 1 kg buraków
  • przegotowana woda, wystudzona
  • skórka od chleba na zakwasie
  • 1/2 główki czosnku
  • łyżka soli
  • 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu

Składniki na barszcz

  • włoszczyzna
  • łyżeczka majeranku
  • listek laurowy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mielonego czarnego pieprzu

Składniki na uszka

  • porcja ciasta na pierogi
  • 1/2 kg wędzonego karpia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • mała cebula posiekana i łyżka masła

Sposób przygotowania

1. Buraki obierz, umyj. Pokrojone przełóż do słoika. Dodaj przyprawy, zalej wodą. Zamknij i odstaw. Po 3-4 dniach zbierz pianę, wyjmij skórkę chleba. Po tygodniu zakwas jest gotowy. 
2. Na barszcz zalej włoszczyznę 1,5 l wody. Gotuj ok. 60 minut. Wyjmij warzywa, dodaj buraki, zakwas, przyprawy i sok. Mocno podgrzej, ale nie gotuj (barszcz straci kolor).
3. Farsz: Podsmaż posiekaną cebulę. Mięso karpia obierz, posiekaj, połącz z cebulą i natką.
4. Ciasto pierogowe rozwałkuj i małą szklanką powycinaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż farsz, zwilż wodą brzegi, złóż kółko na pół, dociśnij brzegi. Sklej, aby powstało uszko. Wrzucaj uszka do osolonego wrzątku i gotuj ok. 1 minuty.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje