Barszczyk małorosyjski na żeberkach i kurczaku

Pyszna, sycąca zupa

Składniki:

  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 duży czerwony burak
  • 30 dag białej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Reklama

Przygotowanie:1. Fasolę zalewamy wodą tak, aby była całkowicie przykryta. Moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie ze szczyptą soli. Buraki szorujemy, gotujemy w łupince. Potem studzimy, obieramy i ścieramy na na tarce o dużych otworach. Mięso myjemy.


2. Do garnka wlewamy ok. 10 szkl. wody. Wkładamy żeberka oraz udka kurczaka. Dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy do miękkości (ok. 2 godzin). Ponieważ udko ugotuje się wcześniej, więc
wyjmujemy  je z wywaru po godzinie. Kiedy żeberka będą już miękkie, wyjmujemy je z garnka.


3. Mięso studzimy, kroimy na małe kawałki. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, myjemy. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, a pietruszkę w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru. Dokładamy obraną cebulę. Gotujemy dalej. Po ok. 15 minutach wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Około 5 minut przed końcem gotowania dokładamy buraki, fasolę i rozdrobnione mięso. Z zupy wyjmujemy cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje