Barszczyk z jabłkiem

Buraki wyszoruj, wytrzyj, zawiń każdy osobno folię aluminiową i piecz ok. godziny w temp. 200ºC.

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag buraków ćwikłowych
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 20 dag pleśniowego sera
  • grzanki z wiejskiego chleba
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • trochę octu

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Buraki wyszoruj, wytrzyj, zawiń każdy osobno folię aluminiową i piecz ok. godziny w temp. 200ºC.

2. Jabłka umyj, osusz, zawiń w folię i dołóż do buraków ok. 25 minut przed końcem pieczenia. Upieczone jabłka i buraki przestudź, obierz, oczyść i pokrój na kawałki.

3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj jabłka oraz buraczki. Zalej bulionem. Gotuj ok. 10 minut na małym płomieniu.

4. Całość zmiksuj na gładko. Zupę przypraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu. Rozlej do miseczek. Do każdej porcji barszczyku wlej łyżkę śmietany, lekko przemieszaj. Posyp pokruszonym serem i grzankami.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje