Barszczyk z uszkami

Tradycja na polskim stole.

Składniki:

Uszka:

  • 30 dag filetów rybnych
  •  włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cebule
  • olej
  • jajko
  • sól pieprz

Reklama

Barszcz:

  • 2 kg buraków
  • garść suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

1. Pół włoszczyzny, ziele angielskie i liść laurowy zalej wodą, gotuj przez 20 minut. Włóż rybę na 5 minut. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Rybę i cebulę zmiel, przypraw, dodaj jajko, wymieszaj.

2. Mąkę zalej wodą, zagnieć ciasto. Pokrój w kwadraty, układaj farsz, sklejaj tak, by powstał trójkąt, połącz dwa końce. Gotuj do wypłynięcia we wrzątku z solą i olejem. Grzyby namocz. Włoszczyznę gotuj godzinę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, grzybami, solą i pieprzem, odcedź. Cząstki buraków, czosnek, sok z cytryny i przyprawy dodaj do wywaru, gotuj 3 minuty, odstaw na noc, odcedź.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje