Barwne rozmaitości

Trzy warianty deserów na karnawałowe przyjęcia.


Winogronowy puchar:
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 25 dag melona miodowego
  • 20 dag jasnych winogron
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 100 ml białego wina lub soku jabłkowego
  • łyżka posiekanej mięty
Trójkolorowa mieszanka:
  • po 1 torebce galaretki cytrynowej, agrestowej i cytrynowej
Melon z niespodzianką:
  • 2 dojrzałe melony
  • 1 limonka D4 łyżki cukru
  • 1/2 l herbaty cytrynowej (Ice Tea)
  • 6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:
1. Puchar: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Pokrój winogrona i melon, 4 łyżki owoców zmiksuj. Wymieszaj z cukrem, winem, miętą i żelatyną. Ochłodź. Pozostałe owoce włóż do pucharków, zalej tężejącą galaretką, ochłodź.
2. Mieszanka: każdą z galaretek przygotuj osobno według przepisu na opakowaniu. Wlej do osobnych płaskich naczyń i zastudź. Następnie pokrój w dużą kostkę i warstwami ułóż w salaterkach. Podaj z sosem waniliowym lub śmietanką.
3. Melon: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości herbaty. Wymieszaj z pozostałą herbatą, cukrem i sokiem z 1/2 limonki. Zastudź. Galaretkę pokrój w kostkę. Podaj w połówkach melonów.
Czas przygotowania: 60 minut
1 porcja zawiera 170 kcal

Dowiedz się więcej na temat: deser | żelatyna | galaretka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje