Batatowa piramidka

Bataty są zdrowsze od ziemniaków. W takiej wersji są równie pyszne!

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 6 łyżek serka wiejskiego light (same grudki, bez śmietanki)
  • 1 dość duży batat
  • 7-8 łyżek niemielonych otrębów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej (najlepiej kokosowy) do smażenia
  • pomidorki koktajlowe i natka pietruszki albo trybula do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Batat obierz, umyj i osusz. Zetrzyj na wiórki. Serek wiejski krótko zmiksuj z otrębami i jajkami. Wymieszaj ze startym batatem, mąką i sodą. Połącz z cebulą, keczupem i przyprawami. Masę odstaw na 20-30 minut. 

2. Pomidorki umyj i osusz (możesz je krótko zgrillować na suchej, dobrze rozgrzanej patelni grillowej). Na zwykłej patelni rozpuść odrobinę oleju. Łyżką moczoną w zimnej wodzie nałóż porcje ciasta. Smaż, aż zrumienią się z obu stron. 

3. Ułóż w piramidkę, udekoruj pomidorkami i zieleniną. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje