Batoniki czekoladowo-kokosowe

Batoniki z ziarnami zbóż można wszędzie zabrać ze sobą, by naładować się energią. Płatki owsiane i daktyle są dobrym źródłem błonnika i wspomagają trawienie.

Czas przyrządzenia: 1 godzina + namaczanie
Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 30 g ryżu preparowanego
  • 130 g płatków owsianych
  • drobno starta skórka z 2 pomarańczy
  • 70 g płatków z suszonego kokosa
  • 190 g syropu ryżowego
  • 300 g suszonych daktyli, posiekanych, namaczanych w ciepłej wodzie przez 20 minut i odsączonych
  • 120 g pokrojonej w kawałki ciemnej czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę o wymiarach 18 x 28 cm papierem do pieczenia. Piecz płatki owsiane 8-10 minut do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj ryż preparowany, płatki kokosowe i płatki owsiane. Wlej syrop ryżowy i wsyp daktyle, wymieszaj, rozbijając ewentualne grudki. Rozłóż równą warstwę mieszanki na blasze. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem ze skórką pomarańczową. Przelej na blachę. Przed pokrojeniem schłodź w lodówce.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko olej kokosowy", J. Oldfield. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych i praktycznych poradników z atrakcyjnymi pomysłami, jak szybko zrobić niebanalny, oryginalny, a przede wszystkim wartościowy posiłek, zgodnie z obraną dietą.  

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje