Batoniki migdałowo-imbirowe

Na podwieczorek.

Składniki na 15 porcji:

Reklama

- 25 dag migdałów,
- 10 dag świeżego imbiru lub 2 łyżki imbiru w proszku,
- 1/2 kostki masła,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- tabliczka gorzkiej czekolady.

Przyrządzanie:

Migdały wysypać do rondelka, sparzyć i pozostawić w wodzie na kilka minut. Odsączyć. Ostudzić i zdjąć z każdego skórkę. Migdały pokroić w słupki lub na kawałki. Świeży imbir obrać i zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Wsypać migdały, imbir - gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Gorącą masę wlać na blachę wyłożoną pergaminem. Gdy masa przestygnie, pokroić ją w prostokąty, odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i stopić. Batoniki zanurzać do połowy w czekoladzie.
1 porcja - 190 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | imbir | migdały

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje