Batony daktylowe a la snickers

"Nadadzą się na prezent nawet dla bardzo wymagającego smakosza" - tak o ekspresowych batonach daktylowych, dodatkowo oblanych czekoladą, mówi Dominika Wójciak. Autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka" batony robi nadziewając daktyle masłem orzechowym.

Batony z daktylami
Batony z daktylami123RF/PICSEL

Do przygotowania batonów daktylowych według przepisu Wójciak potrzebne będą następujące składniki: 8 świeżych i miękkich daktyli medjool z pestką, 6-8 łyżeczek lekko solonego masła z orzeszków ziemnych (100 proc. orzechów) oraz 4 łyżeczki ziaren kakaowca. Dodatkowo - 10 minut, bo tyle czasu potrzeba na przygotowanie tego nie tylko zdrowego, ale i ekspresowego deseru.

Oto, jak przygotować przekąskę. "Daktyle rozdziel palcami na pół i z każdego usuń pestki. Do środka włóż pół łyżeczki masła orzechowego (lub więcej, w zależności od tego, jak duże są daktyle). Na koniec posyp nadzienie ziarnami kakaowca. Gotowe!" - instruuje Wójciak w swojej najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka".

Masło orzechowe z łatwością można przygotować samemu w domu. Jak tłumaczy autorka, fistaszki wystarczy lekko podprażyć przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. "Ciepłe orzeszki łatwiej zamienić w masło" - zauważa Wójciak. Do orzechów dodajemy sporą szczyptę soli i powoli miksujemy, aż zamienią się w kremowe masło. Aby uzyskać efekt chrupkości, wystarczy pozostawić pojedyncze kawałki fistaszków nie do końca zmiksowane.

W wersji dla osób z większą cierpliwością, każdy nafaszerowany masłem i kakao daktyl dodatkowo można zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i wystudzić na kratce do momentu, kiedy czekolada ponownie stężeje. "Dzięki temu zabiegowi twoje batony będą wyglądać, jakby zostały wyprodukowane w czekoladowej manufakturze. W tej formie nadadzą się na prezent nawet dla bardzo wymagającego smakosza" - kwituje. (PAP Life)

autor: Paulina Persa

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas