Bawarski gulasz zapieczony w chrupiącym cieście

Przygotuj na niedzielny obiad!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 3 duże cebule
  • 20 dag mrożonych leśnych grzybów
  • 80 dag wieprzowiny (z łopatki)
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 op. mrożonego ciasta francuskiego

Składniki

  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • kminek

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawami. Włóż do lodówki na 2 godziny. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw tak, by rozmarzło. 

2. W garnku rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kawałeczki mięsa. Usmaż je na rumiano. Dodaj cebule. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej bulionem i piwem. Wrzuć grzyby (bez rozmrażania). 

3. Gulasz duś przez godzinę. Ciasto rozwałkuj. Z placka wytnij kółko. Ze skrawków ciasta zrób ozdoby. Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryj krążkiem ciasta. Ułóż ozdoby. 

4. Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15-20 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje