Beza Pavlova z bitą śmietaną

Ciasto, które od pokoleń podaje się na świątecznym stole. Bajeczny tort idealny na specjalne okazje!

Beza Pavlova
Beza Pavlova123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek, do tego przepisu potrzebujesz tylko tych drugich. Zacznij ubijać pianę, dosypując do białek sól. Następie powoli dodawaj cukier. Kiedy piana zrobi się bardziej zwarta, wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet. Miksuj lub ubijaj białka jeszcze przez 2 minuty. Kiedy skończysz, piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia uformuj 2 takie same okrągłe spody do bezowego tortu. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Następnie trzymaj w piecu przez kolejne 2 godziny w 100 stopniach. Beza powinna się wysuszyć.

Ubij zimną kremówkę, aby uzyskać bitą śmietanę. Nałóż ją prawie całą na ostudzony spód z bezy i równo rozsmaruj. Umieść na warstwie bitej śmietany konfiturę z żurawiny i miąższ z 2 marakui. Przykryj tort drugim spodem. Posmaruj go z wierzchu resztą bitej śmietany.

Obierz mango i pokrój w nitki. Udekoruj nimi od góry tort bezowy. Dodaj pozostały miąższ z marakui, posyp wierzch płatkami z kokosa i pestkami granatu.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas